Surftips om je take-off te verbeteren – Surftips podcast

Je take-off verbeteren doe je zo

“Tijdens je eerste surfles kom je het meteen tegen, het eeuwenoude gevecht met de take-off. Veel surfers denken er niet eens aan en denken aan sturen, turns en misschien peddelen maar de take-off is één van de maneuvres die je echt helemaal ‘gemasterd’ wilt hebben voordat je groene golven gaat surfen (oftewel ongebroken golven). Met een slechte take-off techniek is de kans groot dat je de meerderheid van je golven niet kan uitsurfen of teveel tijd kwijt bent tijdens je take-off dat heel de flow uit je golf is. In de surftips podcast over de take-off hebben we alles uitgelegd wat nodig om een goeie take-off te krijgen en hier zijn 4 tips die nogmaals uitleggen hoe je hem precies verbeterd. Wil je liever de podcast luisteren, klik hier.

Een goeie take-off zorgt voor snelheid, controle en stabiliteit. Wat heel erg helpt bij surfen is om algemeen fit te zijn, (zwem/peddel)conditie te hebben en kracht in zowel het boven- als onderlichaam. Dit is geen vereiste maar helpt wel ontzettend om je lichaam in alle kreukels te leggen die nodig zijn voor golfsurfen. 😉

4 tips om je take-off te verbeteren:

 1. Oefen je pop-up
  Waar het meestal fout gaat bij beginnende surfers is de pop-up, ze zijn of te langzaam, ongecontroleerd of niet lening genoeg en raken daardoor uit balans op het meest ‘kritieke’ gedeelte van de golf. De pop-up op het land oefenen is daarom misschien wel de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je meer golven pakt, vaker kan gaan staan en dus een veel leukere surfsessie hebt. Elke ochtend en avond 20x die pop-up doen kost je misschien 5 minuten in totaal en zal er na een aantal weken voor zorgen dat je veel makkelijker op dat board komt.
 2. Peddel hard
  Veel beginnende surfers peddelen zachtjes de golven aan, wat misschien logisch lijkt (want die golf duwt je toch wel vooruit) maar dit is juist heel ineffectief. Het is moeilijk om veel snelheid te krijgen op de golf en daarom is elk stukje extra snelheid harstikke welkom. Laat nou net de inpeddelen het begin zijn van die snelheid maken, ik zeg altijd tegen mijn leerlingen dat ze voor 110% moeten inpeddelen voor ELKE golf. Op de manier pak je de golf eerder, kan je dus eerder gaan staan, heb je meer tijd voor je take-off en hierdoor meer controle over je board.
 3. Commit
  “Maar een golf pakken is best wel eng soms.” Die zin heb ik veel vaker gehoord en heel herkenbaar vanuit mijn eerste surfjaren maar als er iets voor zorgt dat je take-off mislukt dan is het wel commitment. Dus zet die commitment issues die je hebt opzij en ga er een keer voor. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je ‘over the falls’ gaat, wat waarschijnlijk ook was gebeurd als je niet 100% ging voor de golf. Doordat je commit voor een golf zorg je ervoor dat iedereen ziet dat jij gaat, kan je weer oefenen op je take-off en als je het goed doet wordt je beloond met een heleboel snelheid die je weer kan gebruiken om de rest van de golf te surfen.
 4. Kijk down the line
  Vooruit denken is in surfen essentieel, tijdens je take-off moet je weten welke kant je opgaat zodat je je board hier heen kan sturen. Ga je alleen nog lekker rechtdoor dan kan je deze tip overslaan maar wil je ‘down the line’ surfen? Zorg er dan voor dat je ook ‘down the line’ kijkt, dit zorgt ervoor dat je kan anticiperen wat de golf gaat doen, je board automatisch al meer die kant opgaat en dat je niet zo snel de beroemde ‘nosedive’ doet.

Hou deze 4 tips in je hoofd tijdens je volgende surfsessie en ‘shred the gnar bro’🤙. Oke, ik zal voortaan geen posts meer schrijven met zulke cringy teksten maar als deze tips beter blijven hangen doordat ik mezelf voor schut zet dan is het het allemaal waard. Tot in het water!
– Pepijn

Klik hier om naar de eerste aflevering te gaan van de podcast

Vanaf de take-off wordt de surftips podcast steeds interessanter en diepgaander met onderwerpen zoals de bottom turn (!!), topturn en verschillende tricks. Heb je de afgelopen aflevering al geluisterd of begin je nu pas? Het betekent alles voor ons als je laat weten hoe je de podcast vind en een review achterlaat op Apple podcasts/Spotify/Soundcloud of waar je het ook luistert.