Komende woensdag reist de voorlopige selectie van het Nederlands Surfteam 2017 af naar Portugal voor een zogeheten ‘Surf Off’. Deze Surf Off bestaat uit drie heats waar tegen elkaar gesurft gaat worden. De top vier bij de mannen en top twee bij de vrouwen zullen het definitieve Nederlands Surfteam van 2017 vormen. Dit team zal voor het eerst in de Nederlandse surfgeschiedenis deel gaan nemen aan de World Surfing Games (21 – 28 mei in Biarritz – Frankrijk, noteer in je agenda, boek alvast je ticket en bedenk wat je op je spandoek gaat zetten voor ons Nederlands team!-).

Dit is de eerste keer dat Nederland hier aan mee doet en dan hebben we ook nog eens het geluk dat het relatief dicht bij huis is, dus kunnen we gaan supporten met zijn allen! Maar tot het zover is moet eerst het definitieve team bekend worden. En dat gaat deze week gebeuren. De HSA is hierbij en zal jureren tijdens deze Surf Off.

Het leek ons leuk jullie een inkijk te geven hoe een Nederlandse surfer zich op een dergelijk evenement voorbereid. Het is nogal wat om als onbekend land, met onbekende surf ineens op het wereldtoneel te staan tussen de surf mekka’s. Een Nederlandse surfer die hier ervaring mee heeft is Pepijn Tigges, hij heeft eerder deelgenomen aan internationale toernooien, waaronder de kwalificatiewedstrijden voor de World Surf League. Naar aanleiding hiervan heeft de HSA hem geïnterviewd en aangezien hij één van de mannen is die woensdag afreist naar Portugal om zijn spot in het Nederlandse Surfteam te gaan bemachtigen delen wij nu dit interview.

Tekst: Plien Niven

Beeld: Jan Bijl, Michal Pelka, Mitch Nieuwenhuizen

Waarom deed je mee met de WSL kwalificaties? En hoe reëel schatte je je kansen?

De WSL wedstrijd zie ik als een volgende stap in de ladder die ik aan het beklimmen ben. Je kan wachten met een grote stap die moeilijk lijkt of je kan jezelf gewoon in het diepe gooien en kijken wat je ervan vindt. Een “kans” kan ik het niet echt noemen, maar met wat geluk steek ik wat op qua contest-ervaring en surf ik samen met pro-surfers op dezelfde golven. Hoe vet is dat?

Hoe lang surf je al?

Ik surf nu 14 jaar.

Waar heb je het surfen geleerd?

Op het strand van Scheveningen, de meest bezochte surfspot van Nederland.

Denk je dat een Nederlander ooit mee gaat doen aan de WSL?

We zijn een sportland en zelfs in de sporten die we niet of slecht kunnen beoefenen in Nederland (zoals snowboarden en skiën) zijn we alsnog wereldkampioen geworden de afgelopen jaren. Ik geloof er zeker in dat we als Nederlanders het nog gaan flikken om een talent op de WSL tour te laten meedoen. De kids van 9 en 10 jaar oud surfen nu al goed, als ze doorzetten en doortrainen hebben ze in ieder geval een grote voorsprong op de Nederlandse surfers die nu proberen mee te doen met de WSL.

Wat vind je van de bekendheid van de sport en de toename ervan in Nederland?

Het surfen groeit, dat weet en ziet iedereen. Voor de één is het een negatief gegeven door de drukte in het water en voor de ander is het zijn business of plezier. Een toename van het surfen in Nederland vind ik alleen maar leuk en interessant. Er komen meer wedstrijden, meer activiteit online, meer video’s en meer projecten en daardoor meer reclame en geld in de sport. Hier kunnen we met z’n allen gebruik van maken om meer met onze (favoriete) hobby bezig te zijn. Ik zie daar het negatieve niet van in. Wel is het belangrijk dat degene die gaan surfen zich goed aan de surfregels houden in het water want wanneer dit niet gebeurt kan het toenemende aantal surfers ook een gevaar worden.

Dromen?

Pfoe, ontzettend veel. Maar een heel aantal daarvan zijn er ook al uitgekomen. Vorig jaar ben ik naar Marokko gegaan met twee vrienden en nog veel meer andere landen staan op mijn verlanglijstje. Ook ben ik laatst met Superbrand in zee gegaan, een jongensdroom die uitkomt. Hoe sick is het dat je je surfboards kan laten shapen, precies zoals jij het wilt en ook nog eens van een mooi merk? Sommige dromen zijn al uitgekomen (zoals met Surfbenelux team trainen en reizen voor wedstrijden) en aan sommige dromen wordt nog gewerkt. Het is een reis waar ik middenin lijk te staan en elke stap die ik zet is een stap dichterbij de droom, maar ook al een droom op zichzelf.

Word je gesponsord en hoe helpt dit je verder in het surfen?

Ongelofelijk leuke en enthousiaste samenwerking met Surfbenelux, Billabong en nu dus Superbrand. Dit helpt me enorm gezien ik me geen zorgen hoef te maken om mijn materiaal, het zelf kan laten shapen en stap voor kan perfectioneren naar mijn surfstyle.

Heb je een favoriet in de WSL tour?

Dit is een moeilijke vraag, maar degene die ik toch altijd het meest in mijn Fantasy Team zet en waarvan ik de heats het meest kijk is toch Mick Fanning.

Favo surfspot?

Hossegor, Frankrijk moet toch wel één van de plekken zijn waar ik het liefst heen ga. Niet te ver en vertrouwd na vele goede sessies.

Hoe zagen je voorbereidingen voor de kwalificatiewedstrijden van de WSL eruit?

Conditioneel train ik met het Surfbenelux team twee keer per week bij Athletic Development en daarbuiten bij Caesars Sports. Dat gecombineerd met zoveel mogelijk surfen en het naar mijn zin hebben in het water. Dan surf ik op mijn best.

Toekomstplannen?

Op de lange termijn heb ik nog niet een specifiek plan klaarliggen, maar meer wedstrijden surfen staat zeker op de planning. Vanuit daar zie ik het wel weer. Op de korte termijn wil ik meer yoga gaan doen om flexibeler te worden en een gezonde en sterke mindset te krijgen. Ik houd er ontzettend van om alles om me heen te ontdekken en ben de afgelopen tijd geïntrigeerd door de innerlijke controle die men kan krijgen door bepaalde oefeningen en concentratie te beheren.

Wat doe je eigenlijk in je dagelijks leven?

Naast het surfen doe ik een HBO-opleiding: ik ga net mijn tweede jaar in en soms is het een flinke klus om niet afgeleid te worden door goede surf of andere avonturen.

Wat vond je van het niveau van de kwalificaties en van je eigen plek daarin?

Het niveau verschilt heel veel: van net startende wedstrijdsurfers tot semi-grote namen in de surfwereld. In mijn allereerste internationale heat lag ik tot vier minuten voor het einde nog op de tweede plaats waarmee ik zou doorgaan naar de volgende ronde. Het is dus zeker goed mogelijk om wat rondes door te komen. Maar dan moet een heat ook wel goed lopen.

Surfen wordt een Olympische sport in 2020, good or bad?

Daar kan ik nog echt niet over oordelen: als ik de positieve en negatieve punten tegenover elkaar zet krijg ik een dubbel gevoel. Het negatieve nieuws over de Olympische Spelen in Brazilië: het moorden; vervuild water; verwaarlozing van inwoners; schijnveiligheid voor de bezoekers en dergelijke voelde als iets heel raars. Als sporter zorg je toch dat je de wereld mooier achterlaat dan dat je haar aantrof? Hierom heb ik expres niet de Olympische Spelen gevolgd ook al ligt mijn hart bij dit soort evenementen.

Aan de andere kant komt er ontzettend veel financiële steun vrij voor de sport. En dit kan het precies de boost geven die het nodig heeft als het in goede handen terecht komt. We hebben goede golven nodig en moeten daarom met de wedstrijdsurfers veel reizen. Dit is prijzig maar wel de enige manier om ervoor te zorgen dat we kunnen trainen in alle soorten golven, Nederland heeft helaas geen Hawaiiaanse kustlijn.

Tot slot, heb je nog wat tips voor de Nederlandse amateur surfer?

Als ik mag wil ik graag een quote hier neerzetten van Stephen McCranie: “The master has failed more times than the beginner even tried”.
Zoveel mogelijk surfen is key, hoe meer je surft, hoe sneller je beter wordt. Vraag aan betere surfers in het water hoe je iets moet doen; zoek filmpjes op op internet; neem één keer in de zoveel tijd een surftraining bij een sterke surfer en heb vooral heel veel plezier. Dan gaat het allemaal heel snel vooruit.

Dank voor het interview. Tot snel in het water!

Zoals gepost op de website van de HSA.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *