Wetsuit kopen in 2021, hoe bespaar je honderden euro’s per jaar?

JopHermans_MensHealth_Collection_Pepijn_Fullres-6.jpg

Het vinden van een goed wetsuit is belangrijk, maar hoe vindt je die? Wat is de juiste pasvorm en welke dikte moet je kiezen? Hoe weet je of je niet te veel betaald voor een pak en welk pak gaat het langste mee? 

Een comfortabel wetsuit vergroot je surfplezier. Door meer flexibiliteit en bewegingsruimte kun je optimaal presteren tijdens je surfsessies (of terwijl, more fun ;). Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw wetsuit.


Wetsuit kopen in 2021, hoe bespaar je honderden euro’s per jaar?

Pasvorm

Het belangrijkste is natuurlijk dat je pak goed zit en de juiste pasvorm heeft. Door naar een surfshop te gaan en veel verschillende merken en modellen te passen, kom je er het snelste achter welk wetsuit het beste bij jouw lichaamsbouw past.

Hou er hierbij rekening mee dat de vorm van je wetsuit naarmate van tijd iets meer naar je lichaam vormt en soepeler zal meebewegen. 

Dat je pak een beetje strak zit bij het passen hoeft daarom niet erg te zijn, maar kies ook niet voor een pak wat vanaf moment 1 al niet lekker meebeweegt of knellend aanvoelt.

Let bij het kiezen van de juiste pasvorm op de volgende punten:

  • Aansluiting bij de nek

Zorg dat je wetsuit rondom je nek goed aansluit, maar niet te strak zit. Zo voorkom je een beklemmend gevoel en irritatie op de huid. Als je wetsuit rondom je nek niet te strak zit, kan er nog een kleine beetje water binnenkomen, wat in je wetsuit opwarmt en je tijdens je surfsessies warm houdt.

  • Aansluiting op je lichaam

De enige manier om er achter te komen welk wetsuit het beste aansluit op je lichaam, is door heel veel te proberen en te passen. Misschien niet de leukste bezigheid, maar wel belangrijk bij het vinden van de juiste maat.
Je wetsuit moet op alle delen van je lichaam goed aansluiten. Zo voorkom je dat er te veel water je pak binnenkomt waardoor je het sneller koud krijgt.
Kun je grote hoeveelheden stof makkelijk vastpakken op bijvoorbeeld de onderrug of bij de schouders? Dan is je pak waarschijnlijk te groot.

Als je armen/benen te kort zijn en je je moeilijk kunt bewegen wanneer je het wetsuit volledig aan hebt? Dan is je pak waarschijnlijk te klein.

  • Flexibiliteit

Kun je je makkelijk bewegen in het pak? Bewegingsruimte is belangrijk, omdat peddelen en pop-up’s moeizamer zullen aanvoelen wanneer het pak te klein is of niet flexibel genoeg. Hou er wel rekening mee dat als je een dikker pak nodig hebt voor koude weersomstandigheden, het sowieso al minder flexibel meebeweegt.

  • Maat

Misschien vanzelfsprekend, maar zorg dat je altijd de juiste maat kiest. Als je je wetsuit te groot of te klein koopt zal het gaan schuren en je tegenhouden in je surfen. Ook kan er bij een te klein pak te veel spanning op de naden komen te staan, wat de kans op gaten vergroot.


Rits

Back zip (rits op de rug)

Een wetsuit met een backzip kan voor de beginnende surfers vaak makkelijker aan en uit te trekken zijn. Het nadeel van een backzip is dat het wetsuit soms wat stijver kan aanvoelen door lange rits op de rug. Ook kan er kan meer water je wetsuit binnenkomen via de rits van je waardoor je sneller af kan koelen als het water koud is. Vaak is een backzip wel een goedkoper dan wetsuits met andere soorten zippers.

Als je beginnend surfer bent, makkelijk je wetsuit aan en uit wilt kunnen trekken en in milde weersomstandigheden surft, is een back zip de beste optie.

Chest zip

Een Chest zip is vaak flexibeler en kleiner dan een back zip, waardoor het makkelijker warmte binnen houdt en minder snel water toe laat. Wel moet je een wetsuit met een Chest zip zorgvuldig aantrekken, om gaten en losse naden te voorkomen. Tip: Draai het bovenste gedeelte van het wetsuit binnenstebuiten zodat je makkelijker je wetsuit in kan stappen.

Als je meer comfort, warmte en flexibiliteit wilt halen uit je wetsuit, kies dan voor een chestzip.

Front zip 

Een Front zip komt vooral voor bij springsuits. Springsuits zijn geschikt voor warme watertemperaturen tussen de 18 en 20 graden. Front zips komen vooral voor bij vrouwen pakken. Deze rits loopt vanaf de nek tot aan je navel, en zorgt ervoor dat je je springsuit gemakkelijk aan en uit kan trekken. 

No zip

Wetsuits zonder rits zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en zouden ervoor zorgen dat er veel minder water je pak binnenkomt, waardoor je het langer kunt uithouden in koude watertemperaturen. Helaas is mijn persoonlijke ervaring met no zips het tegenovergestelde. Vaak komt er in de lange termijn juist meer water in omdat het elastiek wat in de plaats van de zipper zit over tijd wat verslijt. Ook is een No zip wetsuit flexibeler en extra comfortabel tijdens het surfen. No zip wetsuits zijn vaak gemaakt van hoge kwaliteit en kunnen daardoor oplopen in prijs. 


Dikte van je wetsuit

wetsuit + temperatuur.png

Voor verschillende temperaturen in het water zijn er verschillende wetsuit diktes, uitgedrukt in millimeters (MM). De dikte van je wetsuit is afhankelijk van waar- en welk seizoen je gaat surfen en de bijbehorende water- en buitentemperatuur.

De dikte van je wetsuit wordt aangegeven in millimeters. Dus bijvoorbeeld een 3/2 wetsuit is gemaakt van 3 mm en 2 mm dik neopreen. 

Voor lichaamsdelen die meer warmte nodig hebben (zoals je bovenlichaam waar je vitale organen zich bevinden), wordt dikker neopreen gebruikt. Voor lichaamsdelen is juist flexibel moeten zijn tijdens het surfen zoals de armen en benen wordt de dunnere neopreen gebruikt. Door verschillende diktes neopreen in je pak te hebben, krijg je de mooie combi van zowel flexibiliteit als warmte. 

De watertemperatuur van jouw surfspot kun je vaak online opzoeken via websites zoals Magicseaweed. Met de bovenstaande tabel kun je dan de juiste wetsuit dikte kiezen.

Prijs

“Hoe duurder een wetsuit, hoe beter de kwaliteit.” In de meeste gevallen is dit waar, maar dit hoeft niet te betekenen dat je voor goede wetsuits gelijk de hoofdprijs betaald. Tactisch winkelen kan je bij het kopen van wetsuits honderden euro’s schelen.

Tegenwoordig lijken wetsuits van de a-merken ontzettend veel op elkaar en zijn ze bijna niet meer van elkaar te onderscheiden. Wel zijn er ontzettend veel nieuwe b-merken op de markt gekomen met voor- en nadelen.

Natuurlijk zijn er altijd innovaties en blijven er nieuwe modellen bijkomen op de markt, maar de features die deze suits hebben (zoals no-zip, fast dry material, optimale flex, warmtepanelen en dergelijke), zijn niet noodzakelijk voor een goed wetsuit. Zeker niet als je beginnend surfer bent. 

De prijs van wetsuits kunnen verschillen tussen de 70 en de 800 euro, maar voor een kwalitatief goed wetsuit zonder de nieuwste gadgets, betaal je ongeveer tussen de 200 en 300 euro. Zeker als je tactisch shopt. 


“De beste tip die ik kan meegeven is om in de voorjaarssales een winterwetsuit te kopen (uitverkoop van de wintercollectie) en in het najaar een zomerwetsuit te kopen (uitverkoop van de zomercollectie).”


Zoek naar betrouwbare merken, doe onderzoek en kijk of er garantie bij zit voor als het wetsuit kapot gaat. Een wetsuit is nu eenmaal een uitgave. Als je er zorgvuldig mee om gaat, verdient die uitgave zich vanzelf terug.

 

Hoe gaat je wetsuit het langste mee?

De levensduur van je wetsuit is afhankelijk van de kwaliteit van het wetsuit, maar als je er goed mee omgaat kun je de levensduur verlengen. Hoe beter je je wetsuit onderhoudt, hoe langer het meegaat. Hier zijn een aantal tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je wetsuit:

  1. Trek je wetsuit voorzichtig aan en uit, zonder je nagels in het neopreen te zetten of onnodig hard te trekken. Zo voorkom je dat naden los gaan zitten en je gaten krijgt. Ook zorg je ervoor dat het materiaal minder snel uit rekt, waardoor de pasvorm goed blijft zitten om je lichaam.

  2. Spoel na een sessie je wetsuit goed uit met koud water aan de binnen- en buitenkant. Als je zout water niet uitspoelt, tast het het neopreen aan waardoor je wetsuit flexibiliteit verliest en het materiaal uitdroogt.

  3. Droog je pak binnenste buiten zodat de buitenkant flexibel blijft en de binnenkant als eerste droog is. Zo voelt je pak toch droog aan wanneer je voor een tweede sessie gaat.

  4. Hang je wetsuit dubbel door een kledinghanger op. Niet aan de schouders! Zo voorkom je dat het materiaal rondom je schouders uitrekt en gaten krijgt.

  5. Laat je wetsuit niet te lang in zon wanneer je hem laat drogen - UV-straling zorgt er voor dat je wetsuit verkleurd en flexibiliteit verliest. Ook droogt UV-straling het materiaal uit waardoor je sneller scheurtjes krijgt.

  6. Spoel je wetsuit eens in de zoveel tijd uit met wetsuit shampoo of groene zeep.

  7. Repareer kleine beschadigingen voordat ze groter kunnen worden. Bij surfshops kun je vaak een repair-kit kopen waarmee je beginnende gaatjes dicht kunt lijmen.

Nog vragen over wetsuits of surfen?

Stel je vraag in de Nederlandse facebookgroep voor surfers: “Surftips voor surfers, door surfers”. In deze gezellige community helpen surfers elkaar beter te worden in de sport die ons zo verbindt. Iedereen is welkom en er bestaan geen domme vragen. Alleen domme antwoorden. ;)


SURFTIPS PODCAST: WETSUITS

Dé surf podcast voor surfers, door surfers die je helpt om beter te leren golfsurfen. Praktische tips, handige tricks en inspirerende verhalen van Nederlandse bodem. Voor beginnende surfers tot surfers die pro willen worden. Gehost door Pepijn Tigges en Jurjen van den Broek.

WANT TO WORK TOGETHER WITH PEPIJN?

A complete and personal training program which suites your lifestyle and works on your weakpoints. A complicated world full of confusing details made easy with a surfcoach that helps you take the next steps in your surfing skills.

⭐⭐⭐⭐⭐

“Pepijn gives tips in a peaceful and pleasant way using video analysis that allows you to further develop your surf skills. He gave me useful and practical tips that I can go ahead with for now! Replies quickly and is always available for questions.”

- Mannou Weerdenburg

Previous
Previous

Top 4 natuurlijke zonnebrand merken voor surfers

Next
Next

Surfregels: Wie heeft er voorrang in de line-up?