Surfregels: Wie heeft er voorrang in de line-up?

surf+rules+article.jpg

Als je gaat surfen ben je vaak niet de enige in het water. Om ervoor te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk van de golven kan genieten en het zo veilig mogelijk te maken in de line-up, gelden er een aantal surfregels. Wat zijn de (ongeschreven) surfregels en wie heeft er voorrang op een golf?

Regel 1: Laat je surfboard niet zomaar los

Het is heel belangrijk dat je altijd probeert je surfboard bij je te houden en niet zomaar loslaat. Je kunt je voorstellen dat als je een longboard van drie meter en een drie lange meter leash hebt, je board dus zes meter van je vandaan tegen iemand anders aan kan komen. Veel mensen laten hem los voordat ze onder een golf door duiken en kijken niet achter zich of er iemand ligt. Dat kan voor ongelukken zorgen. Je kan in zo’n geval dus beter je board vasthouden, turtlerollen en gespoeld worden. Je kan je board alleen loslaten als je 100% zeker weet dat je board niemand kan raken. Kijk altijd goed om je heen voordat je je surfboard loslaat. 

Regel 2: geef en neem voorrang

Degene die het dichtste bij de peak ligt of staat heeft voorrang op de golf. Als jij niet het dichtste bij de peak ligt, wordt er van je verwacht dat je terugtrekt, niet inpeddelt en de golf niet pakt. Als diegene de golf niet pakt, dan mag de eerstvolgende die het dichtste bij de peak ligt de golf pakken, enzovoort. Het is soms discutabel of degene die het dichtste bij de peak ligt voorrang heeft of degene die als eerste staat. In principe is het degene die als eerste staat, maar als dezelfde mensen steeds als eerste staan, terwijl jij wel het dichtste bij de golf ligt, zouden zij jou de golf ook moeten gunnen. Iedereen moet zijn beurt krijgen. 

Regel 3: Snake niet (niet voordringen in de “rij”)

Als je net een golf hebt gepakt is het niet de bedoeling dat je daarna meteen weer naar de peak peddelt en een volgende golf pakt. Dit noemen we snaken en dus voordringen in de rij.  De regel is dat je achter in de rij aansluit tot je weer bij de peak ligt en dan weer een golf mag pakken. In de praktijk is het soms lastig om dit in te schatten, omdat je vaak met veel mensen in het water ligt die op verschillende hoogtes en dieptes liggen. Op sommige beachbreaks zijn er meerdere peaken en is het niet altijd goed te zien wie er op de peak ligt. Het is dan lastig in te schatten of je voordringt of niet. Probeer hier wel zoveel mogelijk op te letten. 

Regel 4: Geef aan welke kant je opgaat

Als je op een a-frame (split peak) golf ligt waarbij de golf twee kanten opbreekt, geef aan welke kant je op wilt gaan. Dan kan iemand anders de golf ook nog pakken en de andere kant op surfen. Kijk dus altijd even om je heen wie er allemaal voor de golf gaan peddelen. Je kunt dan aangeven welke kant je opgaat door tijdens het peddelen al een stukje naar rechts of links te peddelen of je kan het ook zeggen. Dat is handig als je bijvoorbeeld naar rechts peddelt, maar toch van plan bent om een naar links de drop te maken. Dit zorgt ervoor dat de sfeer in het water goed blijft. 

Regel 5: Drop niet in (een golf pakken waar iemand al op aan het surfen is)

Indroppen is een van de meest frustrerende gebeurtenissen in het water. Dit betekent dat je een golf pakt, terwijl iemand anders al op de golf staat. Hierdoor lig/sta je in de weg voor degene die recht heeft op de golf en die daardoor de golf niet uit kan surfen. Veel beginnende surfers maken deze fout en weten niet goed wat ze moeten doen. Indroppen kan resulteren in half uitgescholden worden door een gefrustreerde surfer. Het slimste om te doen als je merkt dat je deze fout vaak maakt is om je eigen plek op te zoeken op de surfspot. Of mensen op te zoeken die het ook nog niet zo goed kunnen. Dan kun je rustig je ding doen en heeft niemand last van elkaar. Als je niet precies weet waar de golven breken, is het handig om op dezelfde diepte in het water te gaan liggen als andere surfers. Dan lig je niet in de weg en kunnen andere surfers gewoon om je heen surfen. 

Regel 6: Uitpeddelen zonder in de weg te liggen voor andere surfers

Om ervoor te zorgen dat je niet in de weg ligt voor iemand die een golf uit surft, kun je op een aantal dingen letten. Als je vanaf het strand een peak ziet waar mensen naar links en rechts surfen, loop dan 50 tot 100 meter naar links of rechts toe voor je het water in gaat. Hier ligt vaak ook een mui, dit is een stroming die je mee naar achteren neemt. Dit kan gevaarlijk zijn maar kan ook gebruikt worden om makkelijker naar achter te peddelen. Ook als je een golf hebt gepakt en weer terug wilt peddelen, peddel dan een stukje om. Dat is misschien niet de snelste route, maar wel de meest sociale route. Het kan gebeuren dat je toch per ongeluk voor iemand peddelt en dat iemand recht op je af surft. Peddel in dat geval altijd naar het schuim toe. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, want naar het schuim toe peddelen is niet wat je wilt. Maar als jij naar het schuim toe peddelt kan iemand die golf af surfen en als jij naar de open face toe peddelt dan moet diegene op de golf uitwijken. Je kunt dan onder het schuim duckdiven of turtle rollen. Lees “(Uit)peddelen: Hoe kom je voorbij de branding?” als je de tactieken wilt leren om snel uit te peddelen.

Mocht je toch een keer in de weg liggen wat kan gebeuren, zeg dan gewoon sorry. Het gebeurt wel eens dat mensen heel boos worden, maar dat ligt meer aan hun frustratie dan aan jouw surf kunsten. Als we ons allemaal aan deze regels houden in het water dan is het voor iedereen veiliger en is er een veel leukere sfeer in het water. Zo kunnen we allemaal van de golven genieten!


SURFTIPS PODCAST: Surfregels

Dé surf podcast voor surfers, door surfers die je helpt om beter te leren golfsurfen. Praktische tips, handige tricks en inspirerende verhalen van Nederlandse bodem. Voor beginnende surfers tot surfers die pro willen worden. Gehost door Pepijn Tigges en Jurjen van den Broek.

WANT TO WORK TOGETHER WITH PEPIJN?

A complete and personal training program which suites your lifestyle and works on your weakpoints. A complicated world full of confusing details made easy with a surfcoach that helps you take the next steps in your surfing skills.

⭐⭐⭐⭐⭐

“Pepijn gives tips in a peaceful and pleasant way using video analysis that allows you to further develop your surf skills. He gave me useful and practical tips that I can go ahead with for now! Replies quickly and is always available for questions.”

- Mannou Weerdenburg

Previous
Previous

Wetsuit kopen in 2021, hoe bespaar je honderden euro’s per jaar?

Next
Next

Hoe kies ik het juiste surfboard uit?