Hoe kies ik het juiste surfboard uit?

Mitch+Nieuwenhuizen+%282%29.jpg

Photo by: Mitch Nieuwenhuizen

Een perfect surfboard uitkiezen voor jou lengte/gewicht/surfniveau en de soort golven die je er mee wilt surfen is best wel complex. Wanneer je eenmaal een geschikt board hebt gekozen merk je dat je meer golven pakt, je vloeiender surft en gewoon meer plezier hebt in het water.. In dit artikel neem ik je mee door mijn zoektocht naar mijn huidige surfboard en hoe je gemakkelijk tot je eigen surfboard komt. 

Rond mijn zevende begon ik met surflessen op Scheveningen. Die eerste keren lag ik op een soft top; veel volume, lekker stabiel, makkelijk golven pakken en niet teveel pijn als je hem tegen je hoofd kreeg. Prima dus om de eerste stappen te zetten: peddelen, opstaan, een voorzichtig bochtje en ongebroken golven pakken. Al snel wilde ik niet alleen lessen nemen, maar ook gewoon zelf het water in. Voor mijn achtste verjaardag vroeg ik dan ook een heus surfboard. Het werd de welbekende 7’6 hardtop van BIC waar ontelbaar veel surfers voor mij het ook op geleerd hebben.

Een aantal jaar, en ontzettend veel surfsessies, later wilde ik wat nieuws proberen. Ik werkte inmiddels als hulpje op de surfschool en mocht als ik geluk had wat boardjes testen die iets meer ‘performance’ hadden dan die dikke BIC. Al snel werd ik verliefd op een rood-witte Angulo 7'4, een echte mini-malibu zoals we dat noemen. Een board met veel volume waardoor ik gemakkelijk golven kon pakken, maar veel lichter dan die BIC waardoor een bottum- en top turn ineens  weer een optie werden. Snel daarna volgde mijn eerste echte boardje, die ik op een bijzondere, maar irrelevante reden had gewonnen met een wedstrijd op internet, een 6’3 Klimax. Een echt shortboard! En vet dat ik het vond!

Maar dit board was dus precies de fout die bijna elke surfer maakt. Zonder rekening te houden met mijn lengte, gewicht en niveau begon ik te surfen op mijn veel te radicale 6'3. Het duurde even, maar op een gegeven moment kreeg ik in de gaten dat ik veel minder golven pakte, dat ik alleen maar slechter leek te surfen en dat surfen meer frustratie opleverde dan voldoening. Op aanraden van meer ervaren surfers wist ik een fish op de kop te tikken, precies wat ik nodig had. Dankzij het volume, de grotere tail en brede neus kon ik makkelijk golven pakken, maar toch ook turns maken.

Na de fish kwam het traditionele shortboard weer in beeld. Het eerste board dat ik na die fish aanschafte was een 5’6, maar nog altijd met een wat bredere neus en veel volume. Inmiddels surf ik al een aantal jaar op boards die meer high performance zijn omdat dit de stijl van surfen is die ik graag wil ontwikkelen.  Die keuze voor een high performance board werd ook in de hand gewerkt door mijn passie voor wedstrijd surfen. Wanneer je daar een beetje in terecht komt, ontwikkelt je boardkeuze als vanzelf mee. Het laatste board dat ik bestelde was een 5'11, 18” 3/4,2” 5/16 en had 26,5 liter volume. Een echt high performance board, gemaakt voor snelle, radicale turns in hollere en krachtigere golven.

Inmiddels weet ik aardig wat voor mij werkt en wat niet. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen en een beetje spelen met verschillende modellen en shapes. In Nederland reed ik bijvoorbeeld altijd op boards met een wat bredere neus, maar onlangs heb ik juist een board besteld met wat minder neus om meer verticaal te kunnen surfen.

Photo by: Unknown

Photo by: Unknown

 
Photo by: Storm Jansen

Photo by: Storm Jansen

Hoe kies je het juiste surfboard?

Bij de keuze van het juiste board zijn een aantal factoren van belang: je lengte en gewicht, je niveau (wees realistisch!), de stijl van surfen die je ambieert en de golven waarop je het board wilt inzetten. Gebruik maken van een ‘surfboard volume calculator’ (zoals onderaan het artikel) geeft je een makkelijke tool om te ontdekken hoeveel liter je (ruwweg) nodig hebt. Zelf kom ik uit op 27 liter, maar in slappe golven heb ik graag wat extra volume terwijl ik in hoge holle surf juist iets minder volume wil. Voor een beginner die nog de beginselen wilt leren is een fun- of longboard van 8’ tot 9’ ideaal, volume betekent golven pakken en daar gaat het om.

Heb je de basis een beetje onder de knie dan kan je wat korter gaan, maar ga vooral niet te kort. Hou het breed en zorg voor voldoende volume in de neus en onder je borst. Of je uiteindelijk nu wilt shortboarden of longboarden, het begint met een goede basis, en dat leer je door veel te oefenen op een board met volume.

De zoektocht naar je droomboard houdt eigenlijk nooit op. Laat je in de zoektocht in elk geval niet teveel leiden door je ambitie, maar laat je voorlichten door ervaren surfers of iemand in een surfshop. Elk board heeft wat te bieden, zolang hij maar op het juiste moment in je leven komt.

5 tips om je perfecte surfboard te kiezen:

  1. Kies het juiste volume (zie surfboard volume calculator onderaan het artikel)

  2. Houdt rekening met wat voor golven je het board gaat surfen (grotere golven is iets minder volume, kleinere golven iets meer volume)

  3. Wees kritisch op je eigen fitheid (kies meer volume wanneer je een slechte peddelconditie hebt, of ga aan peddeltraining doen)

  4. Begin bij een standaard shape

  5. Testen, testen, testen! Ga langs bij een lokale surfschool die jou gewenste board verkoopt en test hem minstens 5x voordat je hem daadwerkelijk koopt

Heb je nog specifieke vragen over een juist surfboard voor jou? Stel al je surfvragen in de "Surftips voor surfers, door surfers groep" op facebook.

Surfboard volume recommendation chart:

Surfboard volume recommendation calculator

SURFTIPS PODCAST: BOARDKEUZE

Dé surf podcast voor surfers, door surfers die je helpt om beter te leren golfsurfen. Praktische tips, handige tricks en inspirerende verhalen van Nederlandse bodem. Voor beginnende surfers tot surfers die pro willen worden. Gehost door Pepijn Tigges en Jurjen van den Broek.

WANT TO WORK TOGETHER WITH PEPIJN?

A complete and personal training program which suites your lifestyle and works on your weakpoints. A complicated world full of confusing details made easy with a surfcoach that helps you take the next steps in your surfing skills.

⭐⭐⭐⭐⭐

“Pepijn gives tips in a peaceful and pleasant way using video analysis that allows you to further develop your surf skills. He gave me useful and practical tips that I can go ahead with for now! Replies quickly and is always available for questions.”

- Mannou Weerdenburg

Previous
Previous

Surfregels: Wie heeft er voorrang in de line-up?

Next
Next

(Uit)peddelen: Hoe kom je voorbij de branding?