Een team van vier Surfbenelux riders is dit voorjaar afgereisd naar een onbekende regio in Portugal, genaamd Alentejo. Pepijn Tigges surfte daar samen met Dominga Valdes, Kaspar Hamminga en Roy van Eijk spots die voor de meeste surfers nog zeer onbekend zijn. Pepijn heeft genoten van zijn tijd in de zee, de mooie uitzichten en het overheerlijke eten. Hieronder verteld hij meer over zijn trip naar het prachtige Alentejo. 

Beeld: Josephine Leertouwer
Video: Tim Mizee

Wat is jouw favoriete plaats in de Portugese regio Alentejo?

“Onze eerste verblijfplaats, genaamd A Serenada, is misschien wel de mooist gelegen plek die ik ooit gezien heb. In wijnvelden, heuvels, uitkijkend over honderden kilometers vallei met alleen natuurgeluiden en geuren. Het was een wonderbaarlijk moment toen we daar aankwamen met ondergaande zon en de overheerlijke gerechten en wijnen.” 

Wat zijn de meest populaire spots in Alentejo?

“Spots zijn in deze regio overal wel te vinden, elke nieuwe baai heeft weer een andere golf te bieden. De populaire spots van Alentejo zijn onder andere Sines, Porto Covo en São Torpes. De meeste spots zijn beachbreaks die eindigen met een rotswand. Op Google Maps konden we goed zoeken naar beachbreaks zonder rotsen. Overal waar we hebben gesurft, waren veel rotsen te zien, maar eenmaal in het water voelden we weinig rotsen op de bodem. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voorzichtig blijft doen met dit soort ondergronden, je weet maar nooit! Sines, was mijn meest favoriete spot van Alentejo. Het is dlangste en één van de beste golven die we daar hebben gesurft. Mega lang, krachtig en een mooie ruige omgeving met niemand in het water!”

Wat voor board heb je daar gesurft?

Ik surfte mijn 5’8”; een wat breder board, omdat de golf niet al te hol was en vooral heel lang. Hierdoor kon ik de golf helemaal uitsurfen tot de kant. Sommige golven waren op andere spots wel iets holler, maar dit board deed het eigenlijk altijd goed.”

Is het lokalisme heftig in Alentejo?

“Eigenlijk is er amper lokalisme. We hebben de gehele trip alleen met ons groepje van vier man gesurft. Behalve op de beste dag van de week, toen kwamen er na werktijd een paar locals bij liggen. We lagen er toen ook maar met maximaal 10 man in, als je ze gedag zei en rustig hun golven liet pakken, waren ze mega relaxt. Een goeie sfeer, we hadden zo een wijntje met ze kunnen drinken na afloop! Haha!”

Wat moet je weten voordat je naar Alentejo gaat?

“Neem vooral een portie geduld mee voor het rijden! Meestal zijn het lange stukken rijden naar nieuwe steden, dorpen en de surfspots. Daarnaast raad ik aan om goede zonnebrand mee te nemen, want het is daar heel warm en je voelt de brandende zon de hele dag door. Alentejo heeft goed aangelegde wegen en infrastructuur op de grote wegen, maar wel moeilijkere begaanbare wegen naar de surfspots. Dat zijn zand en steenweggetjes, maar wel goed te doen. Openbaar vervoer hebben wij niet gezien.”

Wat zijn jouw favoriete verblijfplaatsen in Alentejo?

“Zoals ik eerder al liet blijken is villa A serenada wel mijn favoriete verblijfplaats. Het is wel wat prijziger, dus vooral geschikt voor diegenen die een iets groter budget hebben. Anders is ZMAR Eco Campo ook top, iets eenvoudiger, maar ook een mooie plek om te verblijven. Lekker eten en helemaal eco! Vraag daar vooral rond, iedereen is gastvrij en wil je helpen een leuke verblijfplaats of restaurant te vinden.”

Nog een bijzonder verhaal over deze, nog onbekende, regio in Portugal?

“Het is 5:00 uur, de wekker gaat. Verward word ik wakker en kijk om mij heen, ik vraag me even af waar ik ook alweer ben, ik lig in een groot comfortabel bed en mijn surfboards liggen door de kamer verspreid. Langzaam begin ik mij te beseffen dat dit de ochtend is dat er goeie golven gaan staan! We zijn extra vroeg opgestaan om met het eerste licht de zee in te gaan. Ik maak snel m’n boards klaar, gooi wat eten in m’n tas en stap mijn ecohuisje uit het donker in, de auto lampen branden en ik zie al tassen naast de auto staan. Na een korte goedemorgen, gooien we alle spullen in en op de auto en rijden we naar de spot. We zijn allemaal moe, hongerig en misschien nog wat hangover van de heerlijke wijnen van de vorige avond, maar allemaal stoked om van vandaag weer een geweldige surfdag te maken. Dit was het begin van de mooiste surfsessie van onze trip! Ik wil sowieso nog een keer terug naar deze regio!”

 

Bekijk de video’s van deze trip:
Part 1:

Part 2:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *